Skip to main content
banner-specialisatiesalg

Fascia therapie

Binnen FysioAmersfoort wordt gewerkt volgens de methode F.I.T., wat staat voor Fascia Integratie Therapie. Deze vorm van therapie gaat ervan uit dat de bron van veel (chronische) pijn in het bindweefsel terug te vinden is.

Wat is fascia?

Fascia zijn bindweefselvliezen die de spieren, gewrichten, botten en organen omringen. Deze vliezen verbinden alles in het lichaam met elkaar als een soort zeer gevoelig 3D-netwerk; in fascia zitten veel meer sensoren dan in bijvoorbeeld een spier of bot. Tussen deze bindweefsellagen die in het hele lichaam te vinden zijn, zit een soort gel. Die hoort vloeibaar te zijn, maar kan door een ontsteking of trauma (zoals een ongeluk of operatie) plakkerig worden. Ook spelen hormonen en stress een belangrijke rol bij de stroperigheid van deze gel. Als de gel stroperig wordt dan kunnen bindweefsellagen met elkaar verkleven, waardoor de elasticiteit en flexibiliteit van de fascia verminderen. Dit kan zorgen voor verminderde beweeglijkheid , maar kan ook leiden tot het ontstaan van triggerpoints en pijnklachten. Verklevingen en triggerpoints veroorzaken op zichzelf geen pijn. Wél prikkelen ze de zenuwuiteinden op die plek, waardoor er signalen naar de hersenen gaan. Pas daar, in het brein, ontstaat de pijn. Althans, als de hersenen ‘beslissen’ om die signalen als pijn te ervaren, en in welke mate. De mate van gevoeligheid van het brein bepaalt dus de hoeveel pijn die iemand ervaart. Dit heet de sensitiviteit van het zenuwweefsel.

Voor een succesvolle fasciabehandeling is het dus belangrijk om te weten hoe het staat met de gevoeligheid van het zenuwstelsel van de patiënt. Simpel gezegd: hoe iemand in z’n vel zit. Dat varieert van moment tot moment, want hormonen, slaap en emoties als angst en stress spelen een rol bij die gevoeligheid, maar ook fysieke prikkels spelen daarbij een rol. Denk aan fysieke inspanning, maar ook prikkels als licht en geluid. De gevoeligheid van het zenuwweefsel brengen we in kaart door het afnemen van een speciale vragenlijst .En door een uitgebreide anamnese af te nemen.

De behandeling

Eerst wordt gekeken waar in het lijf de bindweefselbehandeling nodig is. Dit gebeurd door middel van een uitgebreid specifiek fascia onderzoek. Soms blijkt namelijk dat de verkleving of het triggerpoint op een andere plek zit dan waar het pijn doet. De therapeut behandelt de verkleving op een specifieke manier. Vaak met de hand , maar soms ook met een tool.( hulpmiddel) Hierdoor wordt de eerder genoemde plakkerige gel vaak al na een paar behandelingen weer vloeibaar, waardoor de fascialagen beter langs elkaar heen bewegen. Het resultaat: patiënten kunnen met steeds minder pijn weer bewegen.

Fasciatherapie en fysiotherapie

Fascia technieken zijn heel goed te combineren met fysiotherapeutische technieken. Bijvoorbeeld met Dry Needling en Medical Taping. Hierdoor kunnen wij samen met de patiënt een zo efficiënt mogelijk behandelplan opstellen. Doordat fasciatherapie tegenwoordig erkend wordt door de beroepsvereniging fysiotherapie vallen de kosten onder een behandeling fysiotherapie en worden afhankelijk van uw aanvullende verzekering gedeeltelijk of volledig vergoed. ( afhankelijk van het aantal vergoede fysiotherapie behandelingen).

Mocht u meer willen weten lees dan dit artikel:

Libelle fasciatherapie

of vraag het aan Dieneke op nummer: 033-4803236, of via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.